Mitä kirjoittaa synnytystoivelistaan?
Vinkkejä oman synnytystahdon sanoittamiseen
Synnytystä ei voi koskaan täysin suunnitella. Synnytys, kuten elämäkin, saattaa yllättää ja haastaa tavoilla, joita emme voi ennalta arvata. Tästäkin huolimatta synnytykseen voi (ja kannattaa) valmistautua. Valmistautumalla huolellisesti vahvistat omaa luottamustasi ja tietopohjaasi – tämä taas tekee sinusta joustavamman ja pystyt navigoimaan helpommin myös muuttuvien synnytysaaltojen keskellä.
Mikä on synnytystahto ja miksi sillä on merkitystä?
Yksi tärkeimmistä ja kokonaisvaltaisimmista tavoista valmistautua synnytykseen on synnytystoiveiden kirjoittaminen, eli oman synnytystahdon sanoittaminen kirjallisesti.
Synnytystahto ei ole to do -lista tai toivekirje joulupukille, jonka kaikki kohdat on saatava suoritettua. Se on ennemminkin työkalu, jonka avulla voit paremmin:
🔸 jäsentää omia ajatuksiasi
🔸 sanoittaa toiveitasi ja pelkojasi
🔸 valmistautua keskusteluihin hoitohenkilökunnan ja tukihenkilöiden kanssa
Kun kirjoitat synnytystahtosi, älä tee sitä “koska doula somessa suositteli”, vaan itsesi vuoksi. Kyse on siitä, kuka sinä olet synnyttäjänä ja miten haluat tulla kohdatuksi. Kyseessä on sinun oma tahtosi – sillä on merkitystä, aina.
Mistä synnytystoivelistan kirjoittaminen kannattaa aloittaa?
Aloittaminen on aina vaikeinta (valkoisen paperin syndrooma). Tässä muutama kysymys, joiden avulla pääset alkuun:
🔸 Mitä minulle merkitsee turvallisuus synnytyksessä?
🔸 Millaisessa ilmapiirissä pystyn rentoutumaan?
🔸 Mitä toivon kivunlievitykseltä – ja mitä en missään nimessä halua?
🔸 Miten tukihenkilöni voi kannatella minua parhaiten?
Miten synnytystahto kannattaa kirjoittaa?
Ei ole yhtä tapaa kirjoittaa synnytystahtoa. Toinen haluaa kirjoittaa sen käsin ja lisätä muutaman kauniin tarran koristeeksi, joku muu taas tekee tietokoneella ranskalaisilla viivoilla kompaktin listan.
Synnytystahto saa olla juuri sinun näköisesi, niin pitkä tai lyhyt kuin tarvitsee. Huomioithan kuitenkin, että jos kirjoitat useamman sivun mittaisen kirjeen, voi olla tosi hyvä tiivistää se myös lyhennettyyn muotoon kiireisempää tilannetta varten. Käy siis toiveesi huolellisesti läpi ja poimi sieltä tärkeimmät pääpointit kätilön selattavaksi.
Entä tarvitseeko kätilöiden ja lääkäreiden noudattaa synnytystahtoa?
Lähtökohtaisesti sinulla on itselläsi päätäntävalta omasta kehostasi ja siitä, miten sinua saa koskea ja mitä sille saa tehdä. (Siksi puhun usein mieluummin synnytystahdosta kuin synnytystoiveista)
On kuitenkin realistista todeta, että esimerkiksi tilanteessa, jossa alatiesynnytys päätyykin sektioon, ei toivettasi ammesynnytyksestä voida millään noudattaa.
Mutta onko synnytystoivelistan tiukka noudattaminen sen syvin tarkoituskaan? Ehkä ei kuitenkaan. Kun toiveesi on kirjattu selkeästi ja ymmärrettävästi, hoitohenkilökunta pystyy paremmin tukemaan sinua. Ja vaikka kaikki toiveet eivät toteutuisi, synnytystahto auttaa sinua pysymään mukana päätöksenteossa ja tuntemaan olosi kuulluksi.
Haluatko tukea synnytystoiveiden sanoittamiseen?
Tuntuuko, että haluaisit sukeltaa synnytystoiveiden kirjaamiseen ja hahmotella itsellesi juuri sinun näköisesi synnytystahdon?
Olen luonut oppaan, jonka avulla voit rauhassa rakentaa oman synnytystahtosi. Se on suunnattu odottajille, jotka haluavat perehtyä omiin toiveisiinsa ja tarpeisiinsa, sekä panostaa kattavan ja selkeän synnytystahdon kirjoittamiseen.
Sateenkaaridoulan synnytystahto-opas on lempeä, käytännöllinen ja inspiroiva työkalu, joka auttaa sinua:
· pohtimaan, kuka sinä olet synnyttäjänä
· sanoittamaan tarpeesi ja toiveesi
· valmistautumaan sekä synnytykseen että kohtaamisiin hoitohenkilökunnan kanssa
📥 Lataa esimerkkisivut maksutta
👉 Jos pohdit, vastaisiko opas sinun tarpeisiisi, niin kurkista esimerkkisivut ilmaiseksi!
Lataa pieni maistiainen (3 kokonaista sivua): https://payhip.com/preview/GZeRX
🛒 Osta koko opas täältä:
Synnytystahto-opas – Payhip: https://payhip.com/b/GZeRX
Lopuksi: synnytystahto on sinun oma äänesi
Tiedän, että netti ja some ovat täynnä ilmaisia vinkkejä ja esimerkkilistoja.
Synnytystahto ei kuitenkaan ole valmis malli, joka täytetään kuten virallinen lomake. Se on sinun oma äänesi, ja sen esiin kaivamiseksi tarvitaan hiljentymistä ja tutkiskelua – ei copya ja pastea.