
Maidonnousu synnytyksen jälkeen - kuinka tukea maidonnousua?
Tiesitkö, että maito ei yleensä nouse rintoihin heti synnytyksen jälkeen? Useimmiten siihen kuluu 2–4 päivää. Maidontuotanto käynnistyy, kun istukka on poistunut kohdusta ja hormonitasapaino alkaa muuttua: prolaktiinin määrä lisääntyy, kun estrogeeni ja keltarauhashormoni vähenevät. Kyseessä on siis luonnollinen hormonaalinen prosessi – vaikka toki siihen vaikuttavat myös monet muut asiat.

Keskenmeno kokemuksena – oma tarinani kotona tapahtuneesta keskenmenosta
Kerron sinulle oman kokemukseni kesken menneestä raskaudesta. Tulen puhumaan epätietoisuuden ajasta, odotuksesta ja surusta. Käsittelen oman keskenmenoni niin henkisenä kuin fyysisenäkin tapahtumana – ja jaan avoimesti myös keskenmenoon liittyvän synnytyskokemuksen.

Synnytyksen käynnistäminen kotikonstein
On monia vanhan kansan uskomuksia, täydentävän lääketieteen keinoja ja mielen työkaluja, joiden moni uskoo auttavan. Eivät ne ehkä käynnistä synnytystä, mutta voivat lempeästi kannustaa kehoa oikeaan suuntaan – tai ainakin tarjota rauhaa ja rentoutta odottamiseen.

Mitä kirjoittaa synnytystoivelistaan?
Synnytystä ei voi koskaan täysin suunnitella. Synnytys, kuten elämäkin, saattaa yllättää ja haastaa tavoilla, joita emme voi ennalta arvata. Tästäkin huolimatta synnytykseen voi (ja kannattaa) valmistautua. Valmistautumalla huolellisesti vahvistat omaa luottamustasi ja tietopohjaasi – tämä taas tekee sinusta joustavamman ja pystyt navigoimaan helpommin myös muuttuvien synnytysaaltojen keskellä.

Mitä doulan tutustumistapaamisella tapahtuu?
Kun olet laittanut minulle viestiä, jossa kerrot pohtivasi minua doulaksi, sovitaan tutustumistapaaminen. Tutustumistapaaminen on täysin ilmainen eikä sido vielä yhtään mihinkään. Tapaaminen sovitaan yleensä julkiselle paikalle: kahvilaan tai vaikka kirjastoon Oodiin. Voidaan myös nähdä leikkipuistossa, jos mukaan tulee lapsia. Mukaan tapaamiselle saa ylipäätään tulla juuri ne tyypit, joiden läsnäolo on odottajalle tärkeää: kumppani(t), ystävä, lapsen muu vanhempi, odottajan vanhempi - you name it!

Affirmaatiot odotuksessa ja synnytyksessä
Ajatukset vaikuttavat tunteisiin ja toimintaan. Negatiiviset ja ahdistavat ajatukset jäävät helposti kiertämään kehää mielessämme, kiristävät kehon ja muuttavat hengityksen pinnalliseksi - trust me, tiedän todellakin miltä se tuntuu. Etenkin odotusaikana mieli voi olla herkillä ja saattaa kehitellä jos jonkinlaisia kauhukuvia, pelkoja ja epävarmuuksia. Positiivinen ajattelu ei poista pettymysten mahdollisuutta, mutta niillä voit vaikuttaa siihen, kuinka tunnet juuri tässä hetkessä. Ja siellähän me elämme, juuri tässä hetkessä.

Sateenkaaridoulan kirjavinkit!
Hyväksi havaitsemiani kirjoja odotusaan, synnytykseen ja postpartumiin.

Miksi valmistautua synnytykseen?
Tieto lisää tietoa. Kun olet valmistautunut synnytykseen, saanut tietoa sen kulusta ja erilaisista siihen vaikuttavista tekijöistä, voit oikeasti tehdä synnytykseesi liittyen informoituja päätöksiä.

Kotisynnytys – utopistin haave vai harkittu valinta?
Ihan ensimmäiseksi haluan todeta, että sinulla on oikeus valita synnytyspaikkasi. Toistetaan vielä kerran, että myös pölyiset päättäjät takarivissä kuulee: SINULLA ON OIKEUS VALITA SYNNYTYSPAIKKASI.

Miksi doula?
Mitä jos kertoisin sinulle, että yhdellä ainoalla synnytyssuunnitelman muutoksella voisit tutkitusti lyhentää synnytyksesi kestoa. Kuulostaa aika hyvältä eikö?