Maidonnousu synnytyksen jälkeen - kuinka tukea maidonnousua?

Tiesitkö, että maito ei yleensä nouse rintoihin heti synnytyksen jälkeen? Useimmiten siihen kuluu 2–4 päivää. Maidontuotanto käynnistyy, kun istukka on poistunut kohdusta ja hormonitasapaino alkaa muuttua: prolaktiinin määrä lisääntyy, kun estrogeeni ja keltarauhashormoni vähenevät. Kyseessä on siis luonnollinen hormonaalinen prosessi – vaikka toki siihen vaikuttavat myös monet muut asiat.

Olen monesti keskustelupalstoilla törmännyt keskusteluihin siitä, kuinka synnyttäjä ja vauva ovat joutuneet jäämään osastolle, koska maito ei ole vielä noussut. Tai kuinka vauvalle on pitänyt antaa lisämaitoa, koska maito ei heti noussut. On kuitenkin syytä muistaa, ettei normaalitilanteessa tämä muutaman päivän odotus ole terveelle ja täysiaikaisena syntyneelle vauvalle ollenkaan vaarallista – vauvan keho kun on osannut varautua tähän. Vauvalla on syntyessään vielä kohtuaikana kerrytettyjä ravintovarastoja niin, että ensimmäiset kolostrum-tipat (joita synnyttäjän keho alkaa muodostaa jo loppuraskaudessa) riittävät täyttämään hänen pikkuruisen vatsalaukkunsa ja ravinnontarpeensa ensipäivinä.  

 

Tämä maidonnousun odottaminen voi luonnollisesti tuntua stressaavalta: onhan kyse siitä, että saako oma lapsesi tarpeeksi ravintoa. On monia tapoja, joilla voi itse tukea maidontulon käynnistymistä (sen lisäksi siis, että antaisi ajan hoitaa asian). Kyseessä on biologinen ja hormonaalinen prosessi – ja juuri siksi se usein vaatii tietynlaiset, turvalliset olosuhteet käynnistyäkseen. Iso osa tämän listan vinkeistä onkin paitsi omalle hyvinvoinnillesi tärkeitä myös maidonnousulle lähes välttämättömiä.

 

 🪶1. Ihokontakti tukee maidonnousua

 

Anna vauvan olla sylissäsi iho ihoa vasten niin paljon, kuin mahdollista. Ihokontaktissa vauva pysyy lämpimänä ja hänen energiansa ei kulu lämmönsäätelyyn. Näin vauva myös kokee olevansa turvassa, onhan hän viettänyt sisälläsi viimeiset kymmenisen kuukautta. Läheisyyden ansiosta teidän molempien kehot pääsevät hyrisemään oksitosiinista ja se taas helpottaa maidontuotannon alkamista. Tuoksuttele ja pusuttele vauvaa, nauti hänen ihonsa tunnusta omaasi vasten: hän on viimein siinä!

 

🌊2. Usein imettäminen auttaa maidon nousua 

Moni miettii:

'Eikö maito riitä, kun vauva haluaa olla rinnalla koko ajan?'

Tämä ei kuitenkaan kerro maidon riittävyydestä – vaan siitä, että vauva toimii viisaasti!

Anna vauvan syödä rintaa usein. Sen lisäksi, että hän saa tärkeitä ensimaidon tippoja pieneen mahaansa, imeminen lähettää rintojesi kautta viestin: "maitoa tilataan, aika vastata tarpeeseen". Etenkin toisena elinpäivänään kohdun ulkopuolella vauva ottaa asiakseen tilata maitoa. Valmistaudu siis istumaan sohvannurkassa tai makoilemaan sängyssä imettämässä ja varaa viihteeksi vaikka äänikirja tai jokin sarja! Kutsu mahdollisille isosisaruksille leikittäjiä kylään ja pyydä vierailijoita tuomaan tullessaan lämmintä ruokaa tai herkkuja. Jos perheeseesi kuuluu myös kumppani, voi hän ottaa etenkin ensipäivinä vastuulleen kaiken muun: sinä imetät.

🍯3. Riittävä ravinto ja juominen edistävät maidontuloa

 

Ihan oikeasti: syö ja juo, ja sitten syö ja juo vähän lisää. Pyydä, että eteesi kannetaan nesteitä, lämmintä ruokaa ja herkkuja. Panosta hiilihydraatteihin: syö leipää, perunaa, suklaata, banaania, kaurapuuroa - you name it! Niistä kehosi saa energiaa ja sitä tarvitset. Älä toki unohda muitakaan ravintoaineita.

Omat lempiruokani ensipäiviin vauvan kanssa ovat lempeä kaurapuuro isolla voisilmällä sekä lämmittävät keitot. Ja suklaa, tietty.

 

 

🌙4. Rentoutuminen tukee hormonaalista tasapainoa

 

"Älä stressaa" voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Koeta siirtää ajatuksesi maidontuotannon käynnistämisestä jonnekin muualle. Katso leffaa, juttele läheisten kanssa, kuuntele podcasteja tai tee ristikoita. Ohjaa ajatuksia muualle.

 

Voit myös tehdä ohjattuja hengitys- ja rentoutusharjoituksia vaikkapa Youtubesta samalla, kun köllit vauvan kanssa sängyssä!

🌱5. Holistiset keinot maidonnostatukseen

 

Tykkään itse käyttää apunani myös taydentäviä hoitomuotoja. Esimerkiksi yrttien lempeä tuki tai akupainanta voivat auttaa maidonnousussa. Voit myös mahdollisuuksien mukaan pyytää vyöhyketerapeutin, akupunktiohoitajan tai osteopaatin kotikäynnille rentouttamaan kehoasi ja auttamaan maidontuotannon käynnistämisessä.

Fenkoli, tilli ja nokkonen muodostavat mainion haudukkeen, jota voit siemailla ison kupin aina välillä. Voit myös ostaa valmista imetyssekoitusta luontaistuotekaupasta, esimerkiksi Hollen ja Frantsilan imetysteet ovat maistuvia!

 

👌+ 1 Käsinlypsy ennen synnytystä ja sen jälkeen

 

Voit tehostaa maidontuotantoa vauvan synnyttyä lypsäen rintoja hellästi käsilläsi esimerkiksi muutaman kerran päivässä - jos siis haluat tai sille on tarve!

Rintojen lypsämistä voi harjoitella myös odotusaikana, kunhan raskaus on täysiaikainen eikä sitä ole erikseen kielletty terveyssyistä. Kultaiset maitotipat voi ottaa talteen ruiskuun ja pakastaa!

Muistathan, ettei odotusaikaista käsinlypsyä tule tehdä, jos on riski ennenaikaiselle synnytykselle ja olet vielä turhan aikaisilla viikoilla!

❗️Tärkeää!

Vaikka kannustankin sinua luottamaan kehoosi ja sen kykyyn ruokkia vauvaasi, on kuitenkin äärimmäisen tärkeää olla tietoinen imetyksen turvamerkeistä. Nämä ovat siis niitä merkkejä, jotka kertovat vauvan saavan tarpeeksi ravintoa. Tässä imetyksen turvamerkit lyhyesti suoraan Imetyksen tuen verkkosivuilta:

Imetyksen turvamerkit ( Imetyksen tuki ry):
• Vauva syö lapsentahtisesti, yleensä vähintään 8–12 kertaa vuorokaudessa.
• Vauva pissaa vähintään viisi kertaa päivässä.
• Vauva kakkaa päivittäin (ensimmäisten viikkojen aikana).
• Vauva saavuttaa syntymäpainonsa viimeistään 10–14 vuorokaudessa ja kasvaa sen jälkeen vähintään 500 g kuussa.
• Vauva imee tehokkaasti ja nielee maitoa.
• Imetys ei satu.

Mikäli imetyksen turvamerkit eivät täyty, olet yhtään huolissasi maidon riittävyydestä tai vauvan hyvinvoinnista, niin ota heti yhteyttä synnytyssairaalaan tai neuvolaan.

🩷Muista myös:

Imetys on onnistuessaan ihanaa, mutta se ei ole ainoa tapa ruokkia vauvaasi. Olen itse aivan mainiosti korvikkeella kasvanut terve aikuinen, jolla ei ole allergioita ja joka on jo kolmenkymmenen vuoden ajan omistanut tehokkaan vastustuskyvyn. Korvikkeessa ei siis ole mitään pahaa, päin vastoin: miten upeaa onkaan, että meillä on monia tapoja ruokkia lapsiamme! Fed is best <3

Mikäli toiveenasi on imettää, kannustan sinua etsimään etukäteen tietoa ja tukea siihen! Imetyksen tuen nettisivuilta löydät paljon informaatiota ja suosittelen myös lämpimästi tätä Happymilkmaman ilmaista imetysopasta: Happymilkmaman imetysopas — Happymilkmama

Toivon sinulle lempeitä imetyshetkiä!

Seuraava
Seuraava

Keskenmeno kokemuksena – oma tarinani kotona tapahtuneesta keskenmenosta